top of page

Önceden planlamak ya da planlamamak?

Güncelleme tarihi: 19 Haz 2023

Yapılacaklar listenizden dolayı sık sık bunalmış hissediyor musunuz? Düzenli ve üretken kalmakta zorlanıyor musunuz? Öyleyse hayatınızı önceden planlamaya başlamanın zamanı gelmiş olabilir.


Planlama, etkili zaman yönetiminin çok önemli bir parçasıdır ve stresi azaltmanıza, üretkenliği artırmanıza ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir. Bir önceki blog yazımda bu konulara değinmiştim. Bunda ise biraz daha derine dalıyor, belirli bir dönemi, yılınızı, ayınızı ve haftanızı önceden planlamanın faydalarını birlikte keşfediyor ve başlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları ile teknikleri inceliyorum.


Planlamak İçin Araçlar ve Teknikler

Planlamanın faydalarını keşfettiğimize göre, belirli bir dönemi önceden planlamak için kullanabileceğiniz bazı araç ve teknikleri inceleyelim:

- Bir planlayıcı defter veya ajanda kullanımı: Programınızı, randevularınızı ve görevlerinizi tek bir yerden takip etmenize yardımcı olabilir. Bazılarımız için geleneksel bir ajanda yeterli olabilirken, bazılarımız hedef odaklı bir planlayıcı da tercih edebilirler. Kendinize uygun olanı seçmek üretkenliğinizi etkileyecek en önemli faktörlerden.

'Ruhunuzu heyecanlandıran her çağrıya kulak verin."

- Yapılacaklar listesi oluşturma: Yapılacaklar listesi, düzenli kalmanıza yardımcı olabilir ve önemli görevleri unutmamanızı sağlayabilir. Üstelik aklınızdakileri yazdığınızda unutma kaygınız da ortadan kalkabilir. - Zaman blokajı: Zaman blokajı, belirli görevler veya faaliyetler için belirli zaman bloklarının programlanmasını içerir. Bu teknik odaklanmanıza ve dikkatinizin dağılmasını önlemenize yardımcı olabilir. Yoğun zamanlarda, yapılacaklar listesini bir zaman blokajına dönüştürmek ise size bambaşka bir bakış açısı kazandırabilir. - Görevlere öncelik verme: Görevlere öncelik verme, görevleri önem sırasına göre sıralamayı içerir. Bu, öncelikle en kritik görevlere odaklanmanıza yardımcı olabilir. İlk bakışta öncelik belirlemek zorlayıcı olsa da deneyimledikçe aslında bu tekniğin üretkenliğinize ne kadar katkı sağladığını görecek ve gün geçtikçe bu konuda uzmanlaşacaksınız. - Hedefleri ve dönüm noktalarını belirleme: Hedeflerinizi ve dönüm noktalarınızı belirlemek, motive olmanıza ve büyük resme odaklanmanıza yardımcı olabilir. Eğer daha önce hedef odaklı bir planlama yapmadıysanız, kendinize küçük hedefler koyarak başlayabilir ve zaman içinde daha büyük ya da daha fazla sayıda hedefe odaklanabilirsiniz.

Belirli Bir Dönemi Planlama Adımları Artık elimizdeki araçları ve teknikleri de keşfettiğimize göre, belirli bir dönemi, ayınızı ve önünüzdeki haftanızı planlamanın içerdiği adımlara bir göz atalım: 1. Adım: Hedeflerinizi gözden geçirin: Uzun vadeli hedeflerinizi gözden geçirerek başlayın. Bu hedeflerinize ulaşmanız için yapmanız gerekenleri küçük parçalara ayırın ve bunları listeleyin. Bu sizin için en önemli olan görevleri ve öncelikleri belirlemenize yardımcı olacaktır.

2. Adım: Aylık temel görevleri ve öncelikleri belirleyin: Ayın odağını seçin. Amaç ve hedeflerinize dayalı olarak, gelecek ay boyunca tamamlamanız gereken temel görevleri ve öncelikleri belirleyin.

3. Adım: Temel görevleri ve öncelikleri haftalık görevlere ayırın: Ay için temel görevlerinizi ve önceliklerinizi belirledikten sonra, bunları haftalık görevlere ayırın ve en önemlilerini işaretleyin. 4. Adım: Görevleri haftanın belirli günlerine atayın: Her görevi, öncelik düzeyine ve programınıza göre haftanın belirli bir gününe atayın. Pazar gününden gelecek hafta için yapacaklarınızı belirleyin. 5.Adım: Planınızı düzenli olarak gözden geçirin ve düzenleyin: Planınızı düzenli olarak gözden geçirerek doğru yolda olduğunuzdan emin olun ve gerekli ayarlamaları yapın.


Planınıza Sadık Kalmak İçin İpuçları Planınızın yolunda gitmesini sağlamak için, aklınızda bulundurmanız gereken bazı ipuçları ise şöyle: - Hatırlatıcılar: Önemli görevleri veya randevuları unutmadığınızdan emin olmak için hatırlatıcıları kullanın.

- Planlayıcınızı veya ajandanızı güncel tutun: Programınızı ve görevlerinizi doğru ve güncel bir şekilde görebilmek için planlayıcınızı veya ajandanızı her zaman güncel tutun. - Esnek olun ve planınızı gerektiği gibi ayarlayın: Beklenmedik olaylar veya yeni öncelikler ortaya çıkarabilir, planınızı bunlara göre uyarlamaya hazır olun. - Molalar verin ve kesintilere izin verin: Tükenmişliği önlemek ve yeniden şarj olmak için zamanınız olduğundan emin olmak için planınıza molalar ve kesintiler planladığınızdan emin olun. - Başarılarınızı kutlayın: Motive olmanıza ve doğru yolda kalmanıza yardımcı olmak için yol boyunca başarılarınızı ve kilometre taşlarınızı kutlamak için zaman ayırın. Özetle, hayatınızı önceden planlamak, üretkenliğiniz, stres düzeyleriniz, zaman yönetiminiz, iş-yaşam dengeniz ve genel refahınız için önemli faydalar sağlayabilir. Bu blog yazımda incelediğim araçları ve teknikleri kullanarak, ve adımları izleyerek, işinize yarayan ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak bir plan oluşturabilirsiniz. Esnek kalmayı ve planınızı gerektiği gibi ayarlamayı ve yolculuğunuz boyunca başarılarınızı kutlamayı hep hatırlayın ve şimdi titizlikle tasarladığım ajanda ve planlayıcılardan kendinize uygun olanı seçin, hemen planlamaya başlayın, zamanınızın ve hayatınızın kontrolünü elinize alın.


Çok sevgiler,

Pınar

❤️



47 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page