top of page

Ritüeller Oluşturmak

Güncelleme tarihi: 18 Nis 2023

Pazar akşamları sanki dünya biraz yavaşlar ve bir sis tabakası ile kaplanır. İşte böyle anlarda sakinleştirici bir piyano melodisiyle kendinizi en sevdiğiniz #dolmakalem ve #defterinizle, #mürekkep ve #kağıdın sihirli dünyasında bulabilirsiniz. İster içsel bir yolculuğa çıkıyor olun, ister daha dünyevi amaçlarınız olsun, önce bu zamanı sadece kendinize ayırdığınız için kendinize teşekkür edin. Çünkü bunu hak ediyorsunuz!

Bu zaman sadece zihninizi boşaltmak ve anda kalmak için bir şeyler yazmak-çizmek için olabilir. Sevdiğiniz bir kitaptan bir kaç paragraf yazmak el yazınızın gelişmesi için eşsiz bir fırsattır. Sevdiğiniz o kitaba tekrar dokunarak, sayfalarının dokusunu, kokusunu hatırlayarak mutluluk hormonları salgılamanız ise paha biçilemez! MasterCard reklamı gibi oldu, ama öyle değil mi :)


Bu anı bir ritüele dönüştürerek verimliliğimizi de arttırabiliriz. Ilık bir bitki çayı ve biraz mum ışığı ile mucizeler yaratabiliriz. Bilimsel çalışmalar, ritüellerin kişilerin motivasyonunu artırdığını ve daha yüksek performans göstermelerine yardımcı olduğunu söylüyor. Ritüeller, yaptığımız işe odaklanmamızı ve işe başlamadan önce stresi azaltmamızı sağlayarak, performansımızı artırabilir. Ayrıca, ritüeller sayesinde, zorlu hedeflerle başa çıkmak için ihtiyacımız olan sabır ve kararlılık da artar. Bunun nedeni, ritüellerin bizi sürekli ve disiplinli bir şekilde hareket etmeye yönlendirmesi ve başarısızlık durumunda bile motivasyonumuzu korumamıza yardımcı olmasıdır. Yani, Pazar akşamları için özel bir ritüel oluşturmak, bizi sonsuz fırsatlarla kucaklayacak yeni haftaya hazırlanmak, ona daha pozitif ve verimli bir şekilde başlamak için harika bir yol olabilir.


Fırsatlar aslında hep hazırlıklı olanları bulur ve

uzaktan bakanlara bu sadece bir tesadüf gibi görünür. Haftanın planını yaparken, bir yapılacaklar listesi hazırlamak haftanın neler getireceğini görmenizi sağlayabilir. Uzmanlar, önceliklerinizi belirlerken mümkün olduğunca spesifik olmanızı ve her gün için en az bir hedef koymanızı öneriliyorlar. Kendinize haftalık veya günlük hedefler belirlemek, daha büyük hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştırabilir. Ayrıca hafta sonu için de planlar yapmayı ve kendinize ödüller koymayı unutmayın. Küçük ama anlamlı ödüllerle kendinizi motive edebilirsiniz. Bu haftalık ritüel, sizi hafta boyunca daha odaklanmış hissettirebilir.


Takviminize önemli tarihleri işaretleyerek, randevularınız ve toplantılarınız için zaman aralıkları ayırmakla başlayabilirsiniz. Yapılacaklar listenizdeki işleriniz için de takviminizde zaman aralıkları belirleyin. Yapılacak bir işi, listenizden takviminize taşımanız aslında ona biraz daha yaklaştığınızı gösteriyor ve yapılacaklar listeniz de böylelikle biraz rahatlıyor. Şimdi derin bir nefes alın ve bu rahatlığı tüm hücrelerinizde hissedin.


Gerekirse ve dilerseniz planlarınızı değiştirebileceğinizi hep hatırlayın, dolayısı ile bir taslak bile olabilir ama bir planınızın olması çok önemli. İşler arasında boşluklar ve molalar için zaman ayırmayı unutmayın. Bazen işler kontrolden çıkıp farklı bir yöne doğru gittiğinde siz de takılıp onlarla gitmeyin. Bir işi bitirmek için kendinize bir süre belirlediğinizde buna sadık kalmaya çalışın. Tahmin ettiğinizden daha fazla zaman gerektirdiğini gördüğünüz işler için takviminizde en yakın uygun zaman aralığında devam edecek şekilde ek bir planlama yapın. Acil durumlar içinse hep ayırdığınız fazladan biraz zaman olsun.


Bullet Journal akımında her işin başına bir nokta konuluyor, tamamlanınca ise ⊙ nokta bir daire içine alınıyor. Ayrıca, başka bir zamana taşımak için > sembolü kullanılıyor. Siz ister bir daire, ister bir ✓ tik sembolü ile görevi tamamladığınızı işaretleyin, bunun haklı gururunu ve mutluluğunu kalbinizde hissedin ve küçük bile olsa başarılarınızı kutlayın.


İyi haftalar ve çok sevgiler,

Pınar ❤️


60 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page