top of page

Hedeflerimize Bağlı Kalmanın 7 Yolu

Güncelleme tarihi: 13 Ağu 2023

Yılın ilk yarısını tamamlamamıza günler kala, bu yıl için belirlediğimiz hedeflere ne kadar yakınız? Hedeflerimizden hangileri tam da şimdi olmasını istediğimiz aşamada? İçlerinde bir arpa boyu bile yol alamadıklarımız var mı?


Bu gözden geçirmeyi yapmadan önce, dilerseniz bu yolculukta size destek olabilecek 7 yolu birlikte inceleyelim.


Hedeflerimize ulaşma kararlılığını sürdürmek, ölçümler yapmak ve hedeflerimize ulaşmak, bazılarımız için duygusal bir yatırım yapmayı gerektirebilir. Çünkü bazen motivasyonumuz düşer, engellerin ve zorlukların üstesinden gelmek için bir yol bulmak zor olabilir. İşte tam da bu yüzden hedeflerimizle duygusal bir bağ kurmak önemlidir.


Örnek olarak, yakın zamanda ulaştığınız bir hedefi düşünün. Yüksek ihtimalle oldukça heyecanlı ve enerjiktiniz. Yapmanız gerekenleri doğru zamanda ve tutarlı bir şekilde yaptınız. Bu hedefinize ulaşmanıza yardımcı olan faktörlerden en önemli ikisi kararlılığınız ve enerjiniz olabilir. Öte yandan, eğer bir hedefinize ulaşamadıysanız, enerjinizi ona ulaşmaya adamamış olmanızdan dolayı olabilir. Ya da belki de bu hedef sizin için yeterince heyecan verici ya da motive edici değildi ve odağınızı koruyamadınız. Olabilir, moralinizi bozmayın, enseyi karartmayın. Bunu, bize anlamlı hedefler seçmemizi hatırlatan bir işaret olarak okuyup, hedefimizi gözden geçirebilir ya da gerçekten ulaşmak istediğimiz yeni bir hedef belirleyebiliriz.


Haydi dilerseniz şimdi gelin, hedeflerlerimize bağlı kalmanın 7 yolunu birlikte inceleyelim.


1. Hedefin Ötesini Görün

Belirlediğimiz hedefler bazen gerçekten ulaşmak istediğimiz şeyler olmayabilir. Aslında bizim için en önemli olan, hedefin bize sağlayacağı kazanımlardır. Bu nedenle, hedefin ötesini görmek önemlidir. Bir hedefe ulaşmanın hayatınızı nasıl daha iyi hale getireceğini açıkça görebiliyorsanız kararlı kalmanız daha olasıdır. Hedefinize bağlı kalmak için, bu hedefe ulaşmanın işinizde, kariyerinizde veya yaşamınızda yaratacağı farkı ufukta net olarak görmelisiniz. Hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacak beş eylemi yazın. Bu, hedeflerinize bağlı kalmanıza yardımcı olacak heyecan, enerji ve motivasyonu harekete geçirebilir.


2. Ölçülebilir İlerlemenizi Takip Edin Engellerle karşılaştığımızda ve hedeflerimizde istediğimiz ilerlemeyi sağlayamadığımızda motivasyonumuzu kaybetmek, sıkışıp kalmak ve güvenimizi kaybetmek kolay olabilir. Bağlı kalmak için, enerjinizi ve güveninizi yüksek tutmak için kaydettiğiniz ölçülebilir ilerlemeyi ve kazanımları takip edin. Bunun için alışkanlık takibi tabloları ile aylık ve üç aylık değerlendirme tabloları kullanabilirsiniz.


3. Kısa Vadeli Hedefler Belirleyin

Artan enerji ve kararlılık, ilerlemeyi gördüğümüzde kendiliğinden gelir. Bunu yapmanıza yardımcı olması için kısa vadeli hedefler belirleyin ya da hedefinize ulaşmada aşamalar oluşturun. Kısa vadeli hedefiniz günlük hedef, haftalık hedef veya aylık hedef olabilir. Ulaşmak için daha kısa bir hedef belirlemek, enerjinizi ve heyecanınızı artırır. Bu kısa vadeli hedefe ulaşmak, size diğer hedeflere ulaşmak için güven ve bağlılık verir.

4. Her Başarınızı Kutlayın Biz insanların hedeflerimize ulaşmada yaptığımız en büyük atılım, küçük de olsa zaferlerimizi kutlamaktır. İstediğimiz sonuçlara ulaşmak, daha büyük hedeflere varmak için heyecan, motivasyon ve güven verir. Ve her zaman, yolculuk, varış noktasından daha değerlidir.

5. Kalıcı Etkiye Bakın Önemli bir hedefe ulaşmak, hayatımızı olumlu yönde dönüştürmeli ve kalıcı bir etki bırakmalıdır. Hedefinize ulaşmanın hayatınızı anlamlı bir şekilde nasıl etkileyeceğini açıkça görebiliyorsanız, onlara bağlı kalırsınız.

6. Akıllıca Planlayın

İngilizce Specific (belirli), Measurable (ölçülebilir), Accepted (kabul görmüş), Realistic (gerçekçi), Timely (zamana bağlı) kelimelerinin baş harfleri ile oluşturulmuş S.M.A.R.T. Planning terimini dilimize "Akıllıca Planlamak" diye çevirdik.


Hedeflerinize bağlı kalmak için, bu hedeflere ulaşmanıza yardımcı olacak faaliyetlere zaman ayırın. Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacağını düşündüğünüz birçok aktiviteyi yapmak kolaydır, ancak gerçekte ilerleme birkaç önemli aktiviteden gelir. Haftanızı planlarken, hedeflerinizde anlamlı ilerleme kaydetmenize yardımcı olacak dört veya beş aktivite veya projeyi belirleyin ve ardından harekete geçebilmek için zamanınızı buna göre planlayın.

7. Bir Akıl Hocası ya da Bir Koç'tan Yardım Alın Bir akıl hocası ya da koç, ulaşmak istediğimiz heyecan verici ve anlamlı hedefleri netleştirmemize ve onlara ulaşmak için net bir plan ve yol oluşturmamıza yardımcı olacaktır. Zorluklar ve engellerle karşılaştığınızda odağınız korumanıza ve hedeflerinize bağlı kalmanıza yardımcı olacak ilham ve motivasyonu sağlayacaktır.


Tüm bunların yanı sıra bir ajanda ya da planlayıcı kullanmak birçoğumuza oldukça yardımcı olabilir. Hedef Odaklı Planlayıcımız Master Plan ve Günlük Ajandamız MMXXIII Master Plan ile henüz tanışmadıysanız sizi böyle alalım:)


Hangi ipucu size daha çok hitap ediyor?

Hedeflerinize ulaşmada siz nasıl kararlı kalıyorsunuz?

Şu an sizi en çok heyecanlandıran hedefiniz nedir?

Lütfen yorumlarda bizlerle paylaşın.


Çok sevgiler,

Pınar ❤️



63 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page